lauantai 7. joulukuuta 2013

Seitsemännen päivän marmorijäädyke :P


Tämä jäädykkeen ohje tuli vastaan Pirkka-lehdessä joskus vuosia sitten ja koska mä olen maustefani niin tätä oli pakko kokeilla. Taisi meillä olla silloin sukua aattoa viettämässä ja minä emännöimässä, joten jälkkärikin piti kehitellä. Tämä jäi jokajouluiseksi jutuksi, vaikken suuria pitopöytiä ole muutamaan vuoteen laitellutkaan.

Alunperin ohjeessa oli pelkkiä puolukoita ja mausteita vähän vähemmän, joten resepti on muunteluun sopiva. Mausteita voi vähentää jos ei ihan kovin vahvoista mauista välitä. Makeutuksena sokerin sijaan voinee käyttää steviaakin, mutta muna-sokeri-vaahdon oletan olevan helpompi ja varmempi tapa. Viisaammat kertokoon jos tietävät! :D
 Itse olen miettinyt jos seuraavalla kerralla kokeilisin mustikoita ja/tai mustaherukoita - väri voisi olla aika ihana :)

Jäädykkeeseen tarvitaan seuraavat aineet:

2dl vispikermaa (Flora Vispissä on vähemmän rasvaa ;) )
1prk rahkaa
1,5tl inkivääriä
1tl neilikkaa
1/2tl kardemummaa
2tl kanelia
1tl vaniljasokeria
3 kananmunaa
1dl sokeria

Marjasoseeseen tulee:

5dl marjoja, itse laitoin puolukoita, mansikoita ja vadelmia
1/2dl sokeria
1tl vaniljasokeria


*Ensin soseuta kohmeiset marjat sileäksi soossiksi.
*Sekoita mausteet rahkaan.
*Vispaa kerma vaahdoksi ja sekoita rahkan kanssa sekaisin.
*Vatkaa munat ja sokeri vaahdoksi ja sekoita varovasti rahka-kerma-seoksen kanssa.
*Marjasoseen voi lisätä ja muutaman kerran lusikalla sekoittaa jo kulhossakin, mutta itse tykkään sekoittaa sen vasta vuokaan kaadettaessa, että marmorikuvio jää selkeämmäksi.
*Jäädykkeen voi tehdä rengasvuokaan tai muuhun sopivaan vuokaan. Sydänvuoka jota itse käytin on tilavuudeltaan 1,3 litraa ja jäädykeseos mahtuu siihen juuri ja juuri - vähän isompi olisi siis parempi ;)
*Vuoka kannattaa kastella vedellä ennen kuin massan kaataa siihen.
*Vuoka peitetään foliolla ja laitetaan pakastimeen vähintään viideksi tunniksi.
*Kun on jäädykkeen tarjoiluaika, kastetaan vuoka kuumaan veteen jotta jäädyke irtoaa siitä paremmin. (Itselläni tuli puhelu just kun sain vuoan veteen, siksi jäädyke ehti vähän sulaa pinnalta XD )
*Jäädykkeen kannattaa antaa pehmetä jääkaapissa puolisen tuntia ennen tarjoilua, niin se on helpompi leikata.
*Koristele makusi mukaan marjoilla, mausteilla ja/tai pipareilla :)
Nam!
Esillepano ei nyt ollut ihan kaunein mahdollinen, mutta maku oli silti takuuhyvä :D

Tänään olisi tarkoitus kokeilla muutamia lahjareseptejä. Saa nähdä mitä niistä tulee... Niistä kerron tarkemmin vähän myöhemmin.

Ai niin, meidän joulukuusi on jo ihan kärsineen näköinen! Mimmillä on yhdessä kohtaa kuusta kiertämis-kerros, josta oksat on taittuneet tieltä pois. Vähän on rääpäleen näköinen kuusi ^_^

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommentteja? Ajatuksia? Ruusuja tai risuja? Anna tulla :D