torstai 16. tammikuuta 2014

Gluteeniton kokeilu ja herkkusämpylät!

Muuten vaan hedelmien kuva - persimonit on mun herkkua <3
Tänään tein ensimmäistä kertaa elämässäni gluteenittomia sämpylöitä. Ja ihan ilman jauhoja - tai edes psylliumia! Mähän olen nyt pyristellyt menemään ilman vehnägluteenia jokusen viikon jo.

Joulukuussa musta tuntu että mun iho menee taas huonompaan kuntoon. Paitsi että mulla tuli ohimoon se julmetun kokoinen paise (joka on nyt vasta pikkuhiljaa kuihtumassa) niin tuntui että iho punoittaakin taas niinkuin ennen. Peljästyin että iho on kohta samassa kunnossa kuin ennen keväällä aloitettua Roaccutan-kuuria... Himpan verran mietittyäni päättelin, että jos joululeipomusten lomassa olin syönyt hurjasti paljon enemmän vehnäjauhoisia herkkuja kuin yleensä ja samoihin aikoihin iho alkoi taas kiukuttelemaan voisi vastaus olla se gluteeniton ruokavalio. Keväälläkin olin asiaa ajatellut, mutta silloin mun ihoni oli niin huonossa kunnossa että ruokavalioapu olisi varmastikin vaatinut aikaa ja odotella mä en enää sen ihon kanssa halunnut. En kuitenkaan ole sulkenut pois mahdollisuutta että kaikki ruoka-aineet ei välttämättä ole mulle hyväksi. Päätin siis nyt joulun jälkeen kokeilla elämää ilman vehnägluteenia. Kauraa annoin itselleni luvan syödä - koska raejuustopuuro <3 Kauraleipää olen syönyt paketillisen mutta se on ikävän murenevaa, ja ruisleipää oon syönyt myös jonkun verran (on muuten vaikeaa löytää vehnätöntä ruisleipää...) Saa nähdä jos rukiinkin jättäisi pois, mutta tää tuntuu vaikuttavan jo näinkin! :) Gluteenin vaikutuksesta ihoon löytyy netistä hirmu paljon kaikenmoisia juttuja, yksi esimerkiksi täältä.

Samoinhan maito saattaa olla semmonen aine, että elimistöön syntyy tulehdustila joka sitten voi oireilla vaikka ihossa. Maidosta mä en kuitenkaan ole valmis luopumaan ainakaan vielä. Rahka ja kefiiri, joskus jugurtti, ja juustot... En pysty vielä ajattelemaankaan että niitä ei mun kaapistani löytyis. Ostin mä silti tänään maistiaisiks mantelimaitoa. Pitkään sitäkin mietin - on hinta mun mielestäni melko suolanen noissa maidonkorvikkeissa... Vähän petyin - odotin kai jotain amaretto-aromista herkkujuotavaa ^_^

Lihan kanssa on sama juttu. Tiedän ettei sen syöminen ole ympäristöteko, ja punainen liha ei välttämättä ole kans ihan terveellisin valinta, mutta mä tykkään lihasta... Enkä osaisi sitäkään korvata mitenkään. Tofut ja isot määrät papuja ei vaan mene alas. Lupaan kyllä maistaa jos joku kokkaa mulle hyvää tofua! Itse oon onnistunu siinä kerran. Pikaruokaa sekään ei ollut kun uitin tofua ensin mausteissa vuorokauden vai kaksi :D

Oranssien porkkanoiden lisäksi keltaisiakin :D
No mutta! Niihin sämpylöihin! Reseptin nappasin Treenimuijan blogista - kannattaa tsekata sivut! Treenimuija taas nappasi tämän Detox-kirjasta, jota mä lähden metsästämään huomenna Suomalaisen alelaareista. Koska mä en oo niin kovin detox niin lisäsin omiin palleroihini reilun teelusikallisen suolaa vaikkei sitä ohjeessa ollutkaan. Oli kai pelko että jää mulla syömättä suolaton leivänkorvike... Tuskin olisi jäänyt, oli sämpylät sen verran hyviä :D

Sämpylöihin tarvitset:
*kilon porkkanoita
*2dl auringonkukansiemeniä
*2dl kurpitsansiemeniä (mutta koska en välitä niistä tein kuten Treenimuija ja käytin kaurahiutaleita)
*1dl seesaminsiemeniä
*1dl pellavansiemeniä
*4 munaa

ja pinnalle seesaminsiemeniä.

Ensin laitetaan uuni lämpiämään 175 asteeseen. Sitten raastetaan porkkanat ja sekoitetaan siemenet. Siemenet sekoitetaan ensin kolmeen desiin porkkanaraastetta ja sitten lopun porkkanaraasteen sekaan. Munat rikotaan toiseen kulhoon, vispataan ja sekoitetaan siemen-porkkanaseokseen.

Taikinasta muotoillaan sämpylänmallisia palleroita leivinpaperilla päällystetylle pellile. Pinnale sirotellaan seesaminsiemeniä ja paistetaan noin tunti.

Mä joudun hommaamaan isomman kulhon, oli hiinä ja hiinä että tämä taikina mahtui mun normitaikinakippooni :)
Koossa pysyivät! :D
Söin sämpylöitä lämpimänä margariinin kanssa - oi nam! Juomaksi taas uus yhdistelmä: kefiiriä, purkillinen  rahkaa, mustaherukkanektaria ja yks päärynä ja blenderissä sekaisin. Siinäkin yksi uusi lemppari :D


Sain siivottua keittiötäkin tänään ja vihdoin kaikki lisäraviteet ja puddingit ja protskut on samassa paikassa. Olinpas mä reipas :D

Muistakaa käydä Rimpulan facebookissa tykkäämässä, sinne tulee tänään toinen osa haasteesta Sata Syytä Olla Onnellinen ;) Mikä sen mukavampaa kuin kertoa ääneen mukavia asioita :)



3 kommenttia:

  1. Jee, hyvä että tykkäsit sämpylöistä! Mä teen kans uuden satsin viikonloppuna! Niin hyviä ne kyllä oli. Suolattomuuskaan ei tuntunut missään, kai niistä siemenistä tuli sitten niin paljon sitä makua.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Eilen nuo tuntu vielä vähän oudoilta leivänkorvikkeeksi, mut tänään ei tullu mieleenkään et ois pitäny muka olla jotain jauhoista :D Mikrossa vähän lämpimäks niin oli niiiiin namia :P

      Onnistuiskohan noi muista juureksista? Perunasta? Pitäisköhän testata :D

      Poista
  2. Heippa. Löysin blogisi sattumalta, ja täytyykin nyt kysyä että oletko jatkanut gluteenittomalla ruokavaliolla? Onko iho ollut missä kunnossa? Yksi aknesta kärsivä täällä, joka ei missään nimessä suostu hakemaan Roa-kuuria. Älä kysy miksi :D
    Pohdin nyt tuota gluteenin ja sokerin vaikutusta ihon kuntoon.

    VastaaPoista

Kommentteja? Ajatuksia? Ruusuja tai risuja? Anna tulla :D