maanantai 13. tammikuuta 2014

Lue omalla vastuulla - Explicit Content.

Ihmisten arvostelu - tuo aihe on taas hieman kiehuttanu mun sisuksiani viime päivinä... Nyt mä puhun nimenomaan ulkonäköön pohjautuvasta ikävästä arvostelusta, tai siitä että ulkonäön perusteella oletetaan ihmisen persoonasta jotain. Mulla tulee sellaisesta käytöksestä mieleen lapset jotka ei oo saanu kotona mitään opastusta hyviin käytöstapoihin... Ja sellanen käytös tahtoo saada mut käyttäytymään kuin samanmoinen kakara ja tässä mä nyt sit puran ajatuksiani. Nämä on mun mietintöjäni ja mielipiteitäni ihan yleisellä tasolla ja omien kokemusteni pohjalta. Lukekaa siis omalla vastuulla, en ota vastuuta kiukustumisista.

Mun on vaan niin äärettömän vaikea ymmärtää mikä oikeuttaa sanomaan toisesta ihmisestä "yök" tai "hyi". Mikä oikeuttaa puhumaan pakkasenraiskaamista pulkannaruista, luurangoista, kakkosnelosista, apinoista, vajakeista, nälkämaan kurjesta sen enempää kuin ryhävalaista, laiskoista läskeistä tai sotanorsuista? Siis suoraan arvostelemaan jonkun ihmisen ulkonäköä ja vielä melko ikävään sävyyn? Tuo pulkannaru saa mut joka kerta näkemään punaista... Mä en ole koskaan kuullut mitään hirveämpää nimitystä. Onko edes vastaavaa yhtä rumaa sanontaa ylipainoisista ihmisistä? Ja siis yleisessä käytössä olevaa - joku verbaalivillehän nyt voi keksiä naapurilleen mitä upeampia haukkumasanoja, mutta ne ovat taas sitä "marginaalitaidetta"...


Eikö arvostelijat tajua, että laihasta tuntuu yhtä lailla pahalta kuulla olevansa riuku kuin ylipainosesta tuntuu läski-nimitys? Johtuuko se siitä, että jonkun standardin mukaan laihuus on ihanne ja tavoite ja koska joku on "ihanteen" mukainen niin se ei voi tai edes saa loukkaantua arvostelevista sanoista? Laihaa ihmistä kuulkaas sitäpaitsi ketuttaa kun jauhetaan laihasta kauneusihanteesta, koska pelkkä "laiha" ei ole se ihannekuva mitä mediassa viljellään. Enemmän näkee hehkutusta kurvikkaista naisista, jotka siis eivät ole kurvikkaita joidenkin perusmammojen "pullea maha ja tuhdit reidet on kurvikasta"-käsityksen mukaan vaan Hollywood-kurvikkaita. Tiedättehän vaikka Anderssonin Pamskun? Tai Katy Perryn, Scarlett Johanssonin, Salma Hayek tai Sofia Vergara? Kauneusihanne nappaa yhden kohdan laihasta, yhden tuhdimmasta ja koostaa niistä kivan paketin... Nojoo, se kurveista, menee ohi aiheen :D

Mä ymmärrän sen, että tuhdimmat ihmiset on hekin saaneet kuulla yhtä ja toista ikävää omasta ulkomuodostaan. Pointti ei mulla kuitenkaan ole se, että ainoastaan laihoja ei saisi arvostella. Vaan että mun mielestäni (ja varmasti monen muunkin) ketään ei pitäisi arvostella tai arvioida ulkonäön perusteella - negatiivisessa mielessä. Kyse on ihan sellaisista pienen pienistä käytöskukkasista, vaikka että sanooko yhden missiehdokkaan olevan "kaikista rumin" vai toisen ehdokkaan "olevan kaikista kaunein". (Toki missien homma on olla ulkonäköön perustuvan arvostelun alla, mutta tuskin tuomarit siinäkään lajissa kirjoittavat papereihinsa "yök, en tykkää".) Misseissä ei edes ole rumia ehdokkaita - eikä muuten ole missään muuallakaan rumia ihmisiä. Niin kliseeltä kuin kuulostaakin, niin jokaisessa ihmisessä on jotain kaunista. Ihan oikeasti. Se vaan pitää osata nähdä sieltä kaiken oman katkeruuden ja kateellisuuden keskeltä. Koska mistä muualtakaan ikävä arvostelu kumpuaa kuin siitä ettei itsellä ole hyvä olla?


Onko se siinä että jos sä olet tehnyt kroppas eteen jotain, niin sä olet luvallista riistaa koska sunlaisista ihmisistä voi muille tulla paha mieli? Vai onko jotkut turhaakin turhemmat mielikuvat vaan palanu kiinni joidenkin ihmisten mieliin niin ettei muuta osata nähdä? Laihoissa on se iänikuinen leima "kukaan ei voi olla noin laiha luonnostaan tai kärsimättä" ja puntatuissa leima "muskelia habassa meinaa ettei oo järkee päässä". Onko annettu joku sanaton lupa arvosteluun kun on itse tehnyt itsestään tietyn mallisen - tai riittääkö että se on oletettavasti tehty itse? Ja jos sitten onkin se "tavallinen pullero" niin nimittely on ihan täysin väärin, koska pullerohan ei voi itselleen mitään. On luonnollista ja normaalia syödä epäterveellisesti, lihoa, olla huonossa kunnossa ja sairastaa. On ihan ok valittaa polvikipua painon takia, treenin aiheuttama polvikipu on "oma vika".


Itse asiassa ylimääränen paino taitaa olla ihan jees juttu, koska "Elämää rakastavat ja siitä nauttivat ihmiset syö pihviä kastikkeella ja juo viiniä, laihat kieltäytyy kaikesta." "Laihoista kakkosnelosista tykkää vaan piilohomot miehet, koska naisessa täytyy olla jotain mistä ottaa kiinni." "Laihat ihmiset natustaa tuskissaan vaan kuivaa salaattia eikä ne koskaan nauti syömisestä." "Lihavat on parempia sängyssä koska ne nauttii elämästä muutenkin vapaammin." "Lihavat on lepposia."

Jokainen vähänkään muita kunnioittava ihminen osaa nykyään kuitenkin olla haukkumatta tukevampia ihmisiä. Kaikki tietävät että pullerolle tulee paha mieli jos sanotaan "yök, sotanorsu" tai "laiska ei pysty laihduttamaan". Niin ei  hyvinkäyttäytyvä normaalisti käyttäytyvä ihminen sano. Miksi sitten saisi sanoa "yök mikä luuranko" tai "bodarit on idiootin näkösiä". Miksi on hyväksyttävämpää kysyä "syötkö sä koskaan mitään vai onko sulla anoreksia?" kuin "syötköhän sä kuule vähän liikaa, onko sulla joku ahmimishäiriö?". Miten joku kehtaa sanoa toiselle "sulla on liikaa lihaksia, mä en tykkää bodareista" mutta jos joku sanoisi toiselle "sussa on liikaa läskiä, en tykkää lihavista" niin häntä katsottaisiin kuin vajaata. Tai salilla käyvälle naiselle sanotaan hänen alkavan pian muistuttaa miestä - lihoneelle ei kai sanota hänen pikkuhiljaa muistuttavan merinorsua?

Miksi itsestään huolehtiminen on outoa ja epäilyttävää ja miksi sen pitäis olla vaan väliaikaista? Moni terveelliseen elämäntapaan hurahtanut on saanu kuulla kysymyksiä kuten "koska alat syömään taas normaalisti?", "koska sä lopetat sen salilla käymisen?", "koska sun elämäntaparemontti loppuu?" Miksi hyväksyttyä on se, että ostaa suklaata, viiniä, olutta, sipsiä, ties mitä, ja istuu illan sohvannurkassa niitä mussuttamassa??? Miksi itsehillintä tuntuu välillä olevan epänormaalia? Miksi ajatus "elän mieluummin lyhyemmän elämän vapaasti mässäten kuin pitkän kitukuurisen" on ok, miksi seuraava ei kaikkien mielestä tarkoitakaan "hyvää elämää": "elän mieluummin pitkään terveenä, liikuntakykyisenä, pirteänä ja mahdollisimman lääkkeettömänä kuin lyhyemmän elämän särkyisenä, polvivaivaisena, kiukkuisena ja lääkkeitä napsien."?

Aihe tuntuu koko ajan lähtevän lapasesta ja leviävän naapuriaiheisiin :D


Yritän vaan jotenkin perustella sitä, miksi bodarit tai ballerinat tai pikajuoksijat tai maratoonarit - ja myös ne normaalit laihemmat ja pyöreämmät tyypit myös - ansaitsisivat saman peruskivan kohtelun kuin kuka tahansa muu. Urheilija on lajinsa valinnut oman intohimonsa mukaan - miksi kukaan alkaisi valintaa arvostelemaan? Miksi sitten olisi ok arvostella lajin edellyttämää ulkonäköä? Jos ei bodaus kiinnosta, niin miksi haukkua bodareita? Jos baletti on ihan samantekevää, miksi nimitellä ballerinoja? Ja jos laji taas kiinnostaa - no, silloinhan arvostelu olisi aika höhlää hommaa... Enivei, eikö voisi mieluumin kunnioittaa sitä mitä ihminen tekee, mitä saavuttaa, miten kohtelee toisia, kuinka paljon näkee vaivaa tavotteidensa ja halujensa eteen - kuin että tuijottaa pintaa ja arvostelee sitä?

Jos joku teistä tykkää haukkua ja yökkäillä ihmisten ulkonäölle, niin saa vapaasti kertoa mulle miksi niin tekee - kunhan perustelee asiansa hyvin. Koska mielipiteitähän saa (ja pitääkin) olla, mutta kaikkea ei tarvitse sanoa ääneen. Jotkut perustelevat loukkauksensa sillä, että ovat "suorapuheisia ja rehellisiä ihmisiä", mutta minun mielestäni asiat voi aina sanoa kauniimmin eikä kenenkään loukkaaminen ole koskaan tarpeellista. "Suora puhe" on jotain johon sisältyy myös hyvä käytös ja rakentava kritiikki. Se ei ole sitä että möläyttää ilmoille jokaisen mielipiteensä ja pitää niistä loukkaantuvia ihmisiä herkkähipiäisinä tai jotenkin hankalina. Ja sanat "yök" ja "hyi" pitäisi voida poistaa käytöstä, johan lapsiakin kielletään yökkäilemästä.


Olen jälleen yrittänyt tuoda oman näkemykseni asiaan, joka jäi punaisena vaatteena pyörimään päähäni kuin pesukoneeseen - kiitos muun muassa tämän kuvan ja sen saamien kommenttien:

"Yök."

Voitaisko nyt sopia, että mielipiteensä jonkun ulkoisesta habituksesta voi kertoa jos osaa tehdä sen nätisti? Että mietitään ennen kuin möläytellään? Jotain muuta kuin "yök". Pliis?

...joten jo siksikin - ollaan nätisti.

Kuviin laitoin sekalaisia juttuja joista tykkään, koska en tahdo sanoa kenestäkään "hyi". Nuista sanon vaikka "jei". Ihania, kauniita, jänniä ja mielenkiintoisia ihmisiä olisi toki löytynyt hurjasti ja paljon lähempääkin, mutta ehkä eivät tahdo tulla liitetyksi tähän juttuun. Saavat olla siis mun salaisuuksiani :D

17 kommenttia:

 1. Ihan mahtava teksti! Osu ja uppos niin sanotusti. Samat pohdinnat on ollu meikäläisellä monesti. Ja niin tuttua noi että kysellään "millon alat syödä normaalisti"yms. Kiitoksia, täytynee jakaa ja levittää hyväksymisen sanomaa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva että tykkäsit :)
   Ja juu, hyväksymisen sanomaa täytyykin levittää :D

   Poista
 2. Just viikonloppuna olen pähkäillyt ihan samoja asioita ja postannut tänään (yöllä) aiheesta omaan blogiin, hauska sattuma :) Mutta just niinkuin mun näppikseltä. Sitä paitsi mun mielestäni rumaa ihmistä ei ole edes olemassa! Mukavaa viikkoa sulle! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hauskaa tosiaan! Mä oon muuten huomannu välillä, että omassa päässä pyörii joku asia ja sitten joku kirjoittaakin just samasta aiheesta... Joku alitajuinen maailmanyhteys? O.o

   Poista
 3. Hyvä teksti ja aihe, joka jaksaa hämmästyttää kerta toisensa jälkeen.. Nimim. koko ikänsä laihuudestaan kuullut.. Ps. Bullhan näyttää melko vetävältä tossa kuvassa, paita istuu sille ku nenä päähän, eikä hassumpi daami kainalossa ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jep, ihmisten käytös jaksaa olla hämmästyttävää. Joskus onneksi positiivessakin mielessä mutta välillä näin :)

   Poista
 4. "Eikö arvostelijat tajua, että laihasta tuntuu yhtä lailla pahalta kuulla olevansa riuku kuin ylipainosesta tuntuu läski-nimitys?"

  näin juuri, kestin sitä vuosia ja joka kerta hampaita yhteen purien nielin kiukkuaini kunnes viimein sain suuni auki ja tokaisin että prkl en minäkään huutele teitä lihaviksi!

  ja kyllä kuva susta j abullista on enemmän kuin onnistunut ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Munkin mielestä se on hyvä kuva, eikä kumpikaan kuvatuista ole ollenkaan "yök". Oli muuten Bullin osuus luennosta kivaa kuunneltavaa, mies osaa olla niin rento ja hauska ja samalla jämäkkä :)

   Poista
 5. Aivan samaa mieltä oon sun kanssasi. Itse olen ollut kovin hoikka jo pienestä pitäen ja saanut kuulla siitä jo siitä lähtien. Kirjoitin aiheesta tähän blogiini jo parisen vuotta sitten:

  http://epataydellisyydenpalasia.blogspot.co.uk/2012/03/terveisin-luuviulu.html

  Tuolloin ei vielä ollut tätä urheilevien ihmisten haukkumista. Se on suhteellisen uusi ilmiö, mutta on ihan samanlainen ilmiö kuin tämä laihojen haukkuminenkin. Treeniblogini myötä oon saanut kuulla kanssa yhtä sun toista, mutta suurimmat ihmetykset on aiheuttanut esim. Facebookissa FitFarmin postaamien kuvien kommentit. Hyi ja yök on ne yleisimmät negatiiviset kommentit ja ehkä eniten ihmetyttää katsella niitä (lähes poikkeuksetta ylipainoisia) ihmisiä niiden kommenttien takana, joista kerrankin bongasin mm. kirkon työntekijän.

  Aikuiset ihmiset ei etenkään netissä tunnu osaavan minkäänlaisia käytöstapoja nykyään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Netti varmaan osaltaan huijaa ihmisiä sanomaan ääneen ne asiat joita ei kasvotusten koskaan tulisi sanottua. En tiedä, ehkä osa ei ajattele että nettieetterin takan on oikeita ihmisiä jotka tuntee oikeita tunteita... Mitenkähän muiden blogien pitäjät - saavatkohan kuulla samallailla intohimoistaan kuin treenaajat? "Koska sä lopetat ton pakkomielteisen reseptien kehittelyn?" :D

   Poista
 6. Mä oon kade tolle bullille :) Iso kaveri. Melkoinen pallero. :D Mut pallerolla tarkoitan leppoisasti sanoen veijari :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei kai kade kannata olla? Tai no, kannattaa jos se tuo omaan elämään tai toimintaan jotain positiivista potkua :D Siis jos se on sellaista positiivista kateutta - eikö sellaistakin voi olla? :D

   Poista
 7. Hyvää tekstiä pistit :)
  "mitä sun tarttee sielä salilla ravata, oot hoikka muutenkin", "ota nyt kakkua, eihän se sulla näy missään" "kun sä oot noin laihakin.."
  Siksi kun haluan pysyä kunnossa, haluankin kasvattaa lihasta, enkä halua tulla huonovointiseksi ja kärttyiseksi sokeropommista.
  Meitä on moneen kokoon ja pitäisi antaa olla rauhassa omanlaisensa ilman mielipiteidensä laukomisia ääneen kuten sanoit :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nimenomaan. Ei se, että on laiha tarkoita että on terve - sen enempää kuin se tarkoittaa että on sairas. Joskus tuntuu ettei sitä ihan tajuta. Ihan kuin terveellinen ruoka ja liikunta olisi vain laihduttamista varten O.o

   Poista
 8. Aamen. :) totta joka sana.

  VastaaPoista
 9. Hyvin kirjoitit ,asiaa.en itse enää anna minkään kommentin satuttaa,se kertoo siitä tai niistä jotka sanoo että vaikea kun on lusikalla annettu niin ei voi kauhallla vaatia...

  VastaaPoista

Kommentteja? Ajatuksia? Ruusuja tai risuja? Anna tulla :D